Jump to content

Problema trepidatii BKD la relanti rezolvata.


dlbogdan
 Share

Postare recomandată

Dragii mei,

 

Cum spuneam si in alt topic, am reusit (prin soft) sa rezolv trepidatiile faimoase motorului BKD la relanti. Nu ma refer aici la tremuratul normal al motoarelor diesel ci la "zvacurile" rare si aleatorii (o data la 5-10 secunde cateodata si mai rar) tipice pentru motorul 2.0 TDI PD 16 V instrumentat alimentat si accesorizat de BOSCH. Din ce stiu, fratii acestui motor pe SIEMENS (BKP si BMN) nu au aceasta problema, fapt care m'a si trimis cu gandul ca e o problema de soft.

 

As avea insa nevoie pentru confirmarea solutiei, de cativa dintre voi, posesori de BKD, disponibili sa testam teoria mea pe dragele voastre masini.

Dupa cum stim, nu orice tremurat are acelasi motiv si nu orice solutie poate rezolva aceeasi problema peste tot, motoarele in special dieselurile PD, sunt "moody", au identitate sa zicem.

Procedura e simpla. Facem dump la softul current prin OBD, il modificam si il scriem la loc prin OBD.

 

 

Solutia in mare are ca centru recalibrarea matricii (hartii) de durata nr 5 care e selectata pentru SOI intre 0 si 5 grade, prin interpolare atat valori cat si axa. Practic nu se va decalibra absolut nimic dar ECU va avea la dispozitie valori de lookup mai apropiate pentru injectia tipica de relanti (cantiati mici).

Acelasi lucru se intampla pe partea de cantitati mici de injectie a hartii de start injectie la temperatura normala de lucru a motorului (SOI 7)tot cu interpolare pentru un lookup table mai "fin".

Alte tweakuri de genul asta se intampla si in logica de Dynamic SOI tables.

Solutia include multe alte mici tweakuri si prin partea de logica a softului, pe care le'am dezvoltat cum ziceam in sute de teste pe parcursul timpului atat cu WinOLS cat si dezasambland dumpul complet pentru o analiza exhaustiva.

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • EEXCALADE

    11

  • tykazs

    7

  • is11wob

    6

  • Al Bundy

    4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Bun, am inteles cum sta treaba cel putin cu testul pe motorul tau, am o singura intrebare (fara intentie rautacioasa), simptomul asta de tremurat in unele cazuri se regaseste si la alte PD-uri mai ales aceeasi generatie cu B, acum te intreb ai incercat aceasta corectie din soft si la alt tip de motor, ma gandesc ca principiul este acelasi, doar asa de curios, cel putin ai avea o certitudine, daca consideri Off-topic intrebarea te rog sa ceri sa fie stearsa. Este o chestie super daca ar da rezultate si la alte tipuri de motoare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Sunt mai multe feluri de "tremurat" la motoarele PD din mai multe cauze. Eu nu stiu sa fie alt motor cu tipul de tremurat la care ma refer eu in afara de BKD si BRE (si poate BLB) care e tot un BKD putin modificat si intors cu 90 grade pus pe Audi A4/A6 daca nu ma insel.
Oricum imi pot da seama foarte usor studiind softul orice motor ar fi.

Modificat de dlbogdan
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Administrator

Acele usoare trepidatii la relanti pe BKD le-am intalnit si eu (am avut 4 ani masina si am observat ca de noua facea asa).

Hai sa-ti spun cum am rezolvat in 2004 eu problema asta. Doar in 40secunde cu VCDS. Poate fi observat ca trepidatia cand apare si valoarea RPMului variza pentru acel moment. In engine pe valoarea stocata penru idle rpm se regaseste valoarea X. Se observa verificand current-rpm ca atunci cand apare trepidatia valoarea stocata X este sa zicem X+200. In mod firesc pentru 3-4-5-10 secunde rpm sta X-80 si odata la un interval aleator il urca la X+200 cum ziceam. Se modifica X stocat foarte putin in sus (daca avem parte de X+200 cand apare trepidatia) astfel daca ai stocat 903 ca idle RPM sa ajungi sa ai 905 , 908 sau 900 ... o valoare foarte apropiata dar in care nu mai vezi acea fluctuatie a idle-rpm pe VCDS. Cand nu mai face acea fluctuatie cu siguranta nu mai face nici trepidatia.

Normal ca rezolvarea poate fi realizata si cum zici din reglaje pe soft dar este poate putin cam riscanta sa zicem solutia.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am incercat metoda ta chiar azi, dupa ce am scris softul original.

M'am mai jucat si in trecut cu idle speed mult mult de tot.

Ce se intampla, gasesc un punct unde nu mai trepideaza, salvez, merg putin apoi iar o apuca. Tu sigur ai inteles solutia mea. Practic ecu gaseste dificila interpolarea la cantitati de injectie mica si eu doar il ajut cu o tabela mai fina rescaland mai sus bineinteles, peste 15 mg unde oricum nu's probleme. Nu prea vad ce risc ar putea fi in afara de cel normal ca la orice rescriere flash de ecu.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

la mine a fost injectorul 3 de vina, baga prea multa motorina :icon_confused:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 3 weeks later...

Salut,

Cred ca am si eu aceasi problema. Imi tremura masina foarte incet si nu regulat la relanti.

Daca schimb vitezele peste 3000 rpm, la relanti incepe sa tremure toata (filmuletzu).

Acelasi simptom il aveti si voi?

Pareri?

IMG_3406.MOV

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De obicei aceste trepidatii apar dupa inlocuirea distributiei.Trebuie verificat daca distributia e pusa bine si reglata cantitatea injectata si unghiul de sincronizare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Foarte buna observatie! A inceput sa tremure fix dupa schimbarea distributie, curea, pompa, ulei, filtre :(...

Iar mecanicu m-a inebunit ca e volant. Dupa ce i-am aratat filmuletzu cu motoru a zis ca e injectoru pe cilindru 1.

Nu stiu ce sa mai cred.

Modificat de is11wob
more text
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

CAt este avansul? Cat este cantitatea injectata?

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

verifica cu VCDS-ul sau alt tester compabil, pe Engine. Daca nu ai, mergi la cineva care te poate ajuta si stie ce valori trebuie sa fie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am fost si am lasat-o la alt service..sa vedem ce gaseste.

A mers in dreapta mecanicu cu laptopul mufat la masina si i-am dat in gura. I-a dat pe injectoru 1: 2.59 mg ceva de genu (mai oscila valoarea, insa peste 2).

Pe timpul mersului, n-am reusit sa reproduc tremuratu ca in filmuletz.

Modificat de is11wob
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si a mea a facut dintotdeauna. Vara merge clima mereu si creste putin turatia de ralanti si o calmeaza. M-am obisnuit asa.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ce a facut mecanicu?

A schimbat injectoru 1 cu 2. Si a strans la loc ce trebuia strans.

Am fost in proba si i-am dat in gura...si nu a mai tremurat ca in filmuletz. A pus calculatorul si nu a vazut nici o eroare, iar toate injectoarele ii aratu intre -0.3 si -0.5.

Iar injectorul 2 ii arata +0.6 (oricum  nu 2.6).

Maisina tot are un tremurat neregulat finutz la relanti:(....lucru pe care mecanicu nu si-l explica. Presupune ca ar fi oringurile/ax cu came/ o pompa/ volant.

Am sa schimb oringurile momentan sa vedem ce iese.

Oricum mi s-a parut buna ideea de a schimba injectoarele intre ele, in loc sa ma puna la cheltuiala sa schimb toate piesele pana dispare tremuratu/trepidatia.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Am schimbat oringurile si tot exista trepidatia, deci mai trebuie investigat.

Insa dupa shimbarea acestora motoru se aude mai "rotund", "mai fin".

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mai trebuie reglata cantitatea injectata si unghiul de sincronizare

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Eu am schimbat un injector, 2 seturi de oringuri la 2 injectoare si a fost reglat avansul, iar acum valorile sunt ok, dar tot exista aceasta trepidatie (uneori mai intensa, alteori mai usoara). Ce am observat a fost ca exista uzura pe axul cu came.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 6 months later...

Salut tuturor ,

ma vad nevoit sa scriu si eu aici , deoarece au inceput sa fie destul de ...deranjante...la BKDul meu cuplat la DSG la O2 din semnatura.

O sa incerc sa detaliez cat mai precis . Am remarcat o problema exclusiv la rece...in ceea ce priveste relantiul si anume : 

la rece, pornire la sfert, si apoi incepe distractia.

fluctuatii ori daca stai pe loc...mai mult de cca 30 50 d sec ,

ori imediat ce ii dai sarcina - mai exact  imediat ce iei piciorul de pe frana , si accelerezi f f usor, incep sa se simta din ce in ce mai  accentuat

(cu atat mai mult daca ai masina cumva parcata in panta si plecarea ....repet, usoara , - risc sa mi se opreasca motorul (ceea ce mi s-a intamplat si m-a determinat sa caut informatii pe aici ) )

- la cald nu face niciodata , indiferent cati consumatori ar fi , 

bateria este noua ca mi s-a spus ca ar putea fi un voltaj slab.

 

Problema la cald , este pornirea. foarte greu porneste odata ce temperatura a ajuns la 80 - 90 . Poti sa dai si 2 2.5 sec la cheie sa porneasca , iar pornirea va fi foarte zbuciumata

Motorul din cate am inteles a fost resoftat si ar avea 173 - 175 cp , nu am controlat asta nu m-a interesat, nu am avut nevoie de caii astia, am preferat economia pe care mi-o dau la un mers rotund.

Deci ...pornire la cald, foarte greoaie, si un "lumpy idle" la rece. Voi reveni si cu un log, in speranta ca voi reusi sa gasesc un vag si sa fac o scanare.

Va multumesc anticipat, pentru orice fel de informatii.

Traian

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Trepidatii - reglare avans si cantitate injectata

Pornire la cald -cablaj/baterie/electromotor sau resoftare

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 months later...

Eu intampin un fenomen. Am valoare relanti 805 rpm si cantitate injectata la 0.8 - 1.0 (corectez pentru perfectionisti - consumul la relanti). Motorul merge foarte lin fara nici un semn de trepidatie insa la aceste valori am un consum foarte mare insa motorul trage vis la plecare de pe loc. Dau din axa cu came cantitatea la 0.6 (consumul la relanti) insa apare tremurat relanti motiv pentru care cresc rpm-ul la 905. Rezultatul? tot am un tremurat dar mult mai fin insa iar creste cantitatea injectata la 0.8 - 1.0 (consumul la relanti) si ca urmare si consumul in mers. Acum ar trebui sa scad iar cantitatea (consumul la relanti) din axa cu came? nu se desincronizeaza prea rau fata de prima axa?

Care este ordinea corecta? se stabileste rpm-ul la... cat? si apoi se da cantitatea de motorina injectata la 0.6 (consumul la relanti)? valoarea asta cred ca trebuie sa fie fara consumatori.

Avansul este la -2.0 cu rare variatii spre -2.5

Modificat de tykazs
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

la o cantitate injectata de 0.6 mg/str motorul nu poate tine relantiul .Cred ca incurci datele

Sincronizeaza perfect cele trei axe si motorul o sa mearga perfect

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ma refer la valoarea data in campul 15 din measuring block de pe engine. Sigur stii despre ce vorbesc si ar fi fost mai util un raspuns practic... dar na...multumesc si pentru atat

Nu e vb de 0.6 mg/str ci de consumul la relanti...

 

Modificat de tykazs
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Motorul Nu se regleaza in functie de consumul la relanti ci in functie de cantitate injectata ,unghi sincronizare,durata injectie......

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!