Jump to content

Aer pe la supapa de sens de pe furtunul la servofrana


cbitzy
 Share

Postare recomandată

lupo 1.4, 55 cai, motor AUD, 2004

am pe furtunul de la motor la servofrana o supapa de sens, cred eu, pe la care motorul trage aer cand functioneaza. e normal sa traga aer pe la ea sau e defecta? motorul se accelereaza destul de tare cand apas repetat pe frana.

daca astup stutul de la supapa aia cu degetul nu se observa absolt nici o schimbare in mersul motorului!

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da este normal să tragă aer pe acolo. Practic prin ţeava aia circulă vacuum (aer cu presiune negativă), vacuum ce se formează în galeria de admisie. Acest vacuum foloseşte servofrânei pentru a ajuta la apăsarea pedalei (brake booster, pe româneşte amplificatorul forţei de frânare).

Uite aici câteva poze să vezi cum funcţionează

http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.agcoauto.com/content/images/brakes/vacuum_brake_booster_applied.jpg&imgrefurl=http://www.agcoauto.com/content/news/p2_articleid/129&h=642&w=550&tbnid=wvUJlU2eBUiCtM:&zoom=1&docid=XH_i9WzmpRt2dM&ei=DCYFVYvJIYHzPPfpgbgH&tbm=isch&ved=0CCIQMygEMAQ

http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://assets.hemmings.com/story_image/338331-1000-0.jpg%253Frev%253D1&imgrefurl=http://www.hemmings.com/hmn/stories/2012/01/01/hmn_feature23.html&h=734&w=1000&tbnid=ZEo7N5zdMobwJM:&zoom=1&docid=SRCUGCVZ6moTOM&ei=DCYFVYvJIYHzPPfpgbgH&tbm=isch&ved=0CDwQMygUMBQ

În cazul în care sunt probleme la servofrână (pierderi de vacuum, membrană servofrână spartă) pedala se întăreşte şi frâna devine ineficientă.

Acum care este fenomenul cu turarea motorului? De obicei motorul se turează aiurea fără să apeşi pe acceleraţie când există un surplus de aer necontorizat de ECU, aşa numitul aer fals.

La tine sunt 2 aspecte care trebuie urmărite:

  • dacă fenomenul se întâmplă doar la ralanti trebuie să faci o curăţare de clapetă şi eventual o calibrare a acesteia cu vagcom-ul (clapeta are un motoraş care îi schimbă poziţia astfel încât turaţia să rămână constantă în funcţie de sarcina motorului care poate fi variabilă din cauza consumului electric, manevrării servodirecţiei, AC, etc sau a fluctuaţiilor de vacuum în cazul manevrării servofrânei)
  • dacă se manifestă atunci când ai o turaţie oarecare (ţii acceleraţia apăsată) şi atunci când apeşi frâna se turează în plus, posibil să ai membrana de la servofrână fisurată. Acest aspect trebuie verificat şi în prima situaţie şi ar trebui să se manifeste şi printr-o pedală de frână destul de tare. Verifică dacă cu motorul pornit şi pedala de frână apăsată nu se aude vreun fâsâit (un fâsâit continuu) în zona pedalei de frână. De asemeni trebuie să verifici tot traseul de la servofrână la galeria de admisie dacă nu ai ceva scăpări de vacuum (înmoaie o cârpă în puţină benzină şi unde ai bănuiala că trage aer acoperi zona cu cârpa respectivă şi dacă apar fluctuaţii de turaţie atunci pe acolo trage aer fals)
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

aia e valva unisens de pe conducta de vacuum, valva are un mic racord lateral care la unele modele e astupat cu un dop,la altele se branseaza un furtunel subtire pentru actionat diferite mecanisme tot cu vacuum. Uneori dopul ala cade si motorul trage aer fals,de unde probleme cu turatia la relanti,consum mare, frina ineficienta,probleme ABS.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Scuze că am înţeles greşit, am crezut că a separat supapa de conductă şi că a observat că trage aer pe acolo.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

nu e separata supapa de furtun ci trage aer prin racordul ala mic lateral cum a spus stealth. asadar trebuie acoperit acel racord.

multumesc pentru raspunsuri.

 

facut curatare clapeta, facut adaptare.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!