Jump to content

Masa maxima autorizata,cat B


stealth
 Share

Postare recomandată

Salut. am urmatoarea dilema, recunosc ca nu mai tin minte asa bine amanuntele astea de legislatie ,am facut scoala de soferi acum 20 de ani. Daca eu plec la drum cu o masina care are masa proprie 2000 kg,tractez o platforma cu masa proprie 500 kg si pe ea o alta masina cu masa proprie de 1200 kg, totalizant toate 3700 de kg, sunt in afara legii pe categoria B?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

nu


sa nu fie utilitara ca peste 3,5 ai nevoie de atestat, implicit minim categ c1, implicit tahograf  :tuktuk:  tara de nebuni

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu stiam ca pentru B, 750kg e maximul admis pentru remorca. 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Administrator

Posesorul unui permis de conducere categoria B poate conduce ansamblul format dintr-un vehicul tragator din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată NU depaşeşte 750 kg.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

da, esti in afara legii daca din insumarea maselor maxime autorizate (rezultate din certif inmatriculare) ale: auto tractor+remorcii+auto tractat depasesti 3499 kg.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ok,deci eu cu B-ul meu nu pot aduce din start o masina pe platforma.

 

 Inca o chestiune va rog, merg cu un T5 care are 7 pasageri pe scaune si o multime de bagaje,masina pusa la un control pe cintar indica +3500 de kg, eu voi lua amenda:

1. Ca am circulat cu greutatea masinii depasind 3500 kg , contraventie minora

2.Ca am circulat cu un permis cat B ca fiind necorespunzator greutatii de pe cintar, necesitand asfel categoria C, aceasta fiind o contraventie majora ?

Modificat de stealth
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Nu vei lua nimic deoarece politaiul cu siguranta nu va avea habar la ce sa te incadreze,neavind o situatie similara prevazuta in regulament.Categoria ta corespunde masinii respective.Faptul ca tu ai incarcat-o ochi este un risc pentru tine in situatii de accidente,distante de frinare,etc.Daca totusi,te iei la hora cu el,primesti punctul 1.Sarind peste faptul ca postul meu poate parea hilar,caz similar in cercul meu soldat cu ceea ce am zis,depasirea masei autorizate si nu a categoriei.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Poate in Romania asa va fi cu organul ,dar e vorba de mers si prin Austria, Germania. Aia sunt rigurosi si nu stiu cum se va opera aceasta situatie.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Vei lua sigur amenda daca te pune pe cantar! Si o vei lua pentru greutate care nu este chiar mica! Asa ca iti recomand sa nu depasesti masa maxima autorizata.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Masa totala maxima autorizata a ansamblului auto sa nu depaseasca 3500 kg, ptr. a te incadra la cat. B. Nu are nicio treaba cu ce pui tu pe remorca. Greutatea aia nu se aduna  :icon_cool:

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Da esti in afara legii conform noului cod rutiier  din 19 ianuarie 2013.

 

Categoria B

Autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8. Ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg. Ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg.
Conditii: 18 de ani impliniti.

 

Categoria BE

Ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg.
Conditii: 18 de ani impliniti.

 

Si acesta corectare a codului rutier a fost facuta ptr a se alinia la normele Europene  uite aici aceste norme, care de altfel sunt identice cu cele scrise mai sus

Modificat de Rune
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Stealth, 

 

Daca vrei sa ceea ce spui tu, esti pasibil de un dosar penal.  Ceea ce vrei este o infractiune deoarece tu ai luat in calcul niste lucruri gresite, si anume:

- MTA (masa total autorizata) si masa proprie sunt niste lucruri total distince. In astfel de situatii tu trebuie sa iei in calcul MTA-ul. Daca MTA al masinii ce tracteaza si MTA-ul remorcii impreuna adunate depasesc 3500 kg si tu ai doar permis categ B nu ai voie dpdv legal sa conduci acest ansamblu.

 

In concluzie, nici sa nu te asezi pe scaunul soferului caci te ard astia de nu te vezi.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

+1 pentru Rune. 

Fratilor, mai cititi si voi regulamentul...s-a ridicat greutatea totala a ansamblului de la 3500kg la 4250 kg.

Categoria B:

1.autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2.ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3.ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Daca ansamblul depaseste 4250 iti trebuie BE

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

eu iti zic sa ai grija mai ales ca treci prin austria  sau germania. au aia niste amenzi la depasire gabarit de te usuca .. 1 euro pe kilogram. sloveni iti socoteste la 100 de kilograme. eu stiu ca am luat la ei 400 de euro amenda pentru 300 de kilograme . iti spun asta pentru ca stiu, transport persoane romania - italia .si ai grija si cu incadrarea la permis. stiu persoane prinse in italia, slovenia, austria cu permis categoria B si aveau platforma dupa ei . dosar  penal si alte chestii..

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

ok,deci cu T5 cu sofer cu cat. C la volan pot aduce pe platforma un Golf din Germania... 2000 kg duba goala, un plin 80l, 2 persoane 200 kg, platforma 500 goala, Golful 1300.

rezulta 4080 kg,limita fiind la 4250, corect?

faptul ca soferul are C,ii permite sa tracteze o platforma cu greutatea incarcaturii de 1300 incarcatura si 500 platforma=1800 kg? Tot nu prea mi-e clar.

Cat B e clar ca remorca nu trebuie sa depaseasca 750 kg, dar la cat. C ai voie sa depasesti greutatea remorcii dar nedepasind greutatea totala a convoiului de 4250?

Modificat de stealth
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a putea tracta o platforma iti trebuie cat E, aceasta se refera la remorci peste 750kg. Cat. C se refera strict la gabaritul autovehiculului.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

pentru platforma clar iti trebuie E-ul, apoi se stabileste in functie de gabarit, B+E, C+E sau D+E

 

se mai poate face in ziua de azi scoala pentru exclusiv C sau D ? stiu ca automat trebuie sa faci si E-ul la aceste categorii

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Stealh, nu te mai raporta la greutatile proprii ale masinii ce tracteaza si a remorcii. Tu trebuie sa iei in calcul masele total autorizate ale acestora...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Stealth,

 

Deci dupa cate cred ca ai inteles ptr a tracta o remorca ai nevoie de categoria E.

 

Dar mai sunt niste detalii pe care trebuie sa le stii in momentul cand vrei sa treci printr-o tara din comunitatea Europeana... Si anume:

 

-Pe langa greutatea totala a autovehiculului  mai trebuie respectata si incarcatura pe axa, detalii care le poti gasi in certificatul de omologare al masinii, in caz de nu gasesti pe net aceste informatii  telefoneaza la RAR  ori la reprezentanta masiniii in cauza.

 

- In momentul cand tractezi o remorca trebuie sa stii 2 lucruri  1, greutatea maxima care poate fi tractata. 2, greutatea maxima cu care remorca poate apasa pe carlig, ( aici e vorba de 75kg  ori 100kg acesta informatie o gasesti pe tablita de omologare a carligului de remorcare).

 

- Greutatea maxima tractata !! aici este vorba de greutatea remorcii goale + greutatea incarcaturii ( Exp, daca masina poate tracta 2000Kg ... remorca goala are 500kg in acest caz incarcatura care este pusa pe remorca nu poate depasi 1500kg), si in cazul remorcii greutatea pe axa trebuie respectata, detalii despre remorca le gasesti ori pe tablita de omologare ori telefonezi la constructorul remorcii.

 

Toate impreuna trebuie sa  fii foarte atent cu greutatea, si starea technica a masinii/remorcii deoarece sunt multe accidente petrecute datorita starii technice proaste , ori incarcarii incorecte si de aceea multe masini cu numar de Romania vin controlate mai cu exactitate..nu are nimic de a vedea cu rasism sau mai sti ce  are de a vedea cu a fi corect si constient de ceea ce faci.

 

Un alt punct foarte important este sigurantarea marfii transportate!! sunt standarde si norme in vigoare  care trebuie cunoscute si respectate, cum se siguranteaza o masina pe remorca ...habar nu am  dar poti telefona aici  si cei care vand remorci cunosc aceste standarde.

 

 

Drum bun!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Conform noului Cod rutier din 2013,la categoria B  s-a,, ridicat '' sarcina maxima a ansamblului de vehicule de la 3500kg la 4250 kg. ca urmare a armonizarii legislatiei CE.

Poti conduce cu cat.B un ansamblu de peste 3500kg pana la  4250 kg ,in situatia in care ai urmat  cursuri de pregatire (evident la o Scoala Auto) care sa ateste acest lucru.

 

Foarte important : sa respecti specificatiile din talon, referitor la ce greutate poate tracta masina ,conform producatorului (Masa Max.Tehn.Adm.a ansamblului -xxxx kg),de asemenea trebuie tinut cont de faptul ca Masa totala maxima  a remorcii, nu trebuie sa depaseasca masa proprie a autovehiculului tragator.

 

Categoria BE - ansamblu de vehicule a  caror masa maxima autorizata depaseste 4250kg, format dintr-un autovehicul de categoria B si o remorca sau o semiremorca, a carei sarcina maxima autorizata  NU depaseste 3500 kg.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 2 weeks later...

Foarte util, vamultumesc. Aici intra in incidenta si rulotele, inclusiv cele care sunt mai mari cu 2 axe? Cred ca aupeste  750 kg dar le vad tractate de autoturisme obisnuite.

Modificat de stealth
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • 5 months later...
Sorin Golf 3 cabrio

Salutare dragi colegi,

 

Detin:

- un autoturism wv golf a carui masa proprie este 1250kg sarcina maxima totala autorizata 1700 kg, remorcabila cu dispozitiv de franare 1500 kg

-o remorca cu 1 axa cu masa proprie 300 kg, sarcina maxima totala autorizata 1300 kg

 

-Un permis categoria B

 

Rog un raspuns concret, eventual de la cineva in domeniu, am voie sa circul pe drumurile publice posedand permis de conducere categoria B cu ansamblul autoturism+remorca sus mentionate?

 

Mentionez ca MTM-urile celor 2 insumate sunt 3000 kg .... masina putand sa traga dupa ea peste 1300 kg conform datelor din cartea de identitate

 

Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs. intrucat acum cca 1 luna am patit urmatoarea intamplare:

 

Circuland cu ansamblul autoturism + remorca sus mentionate si avand permis de conducere categoria B, am fost oprit de un domn politist, REPREZENTANT AL LEGII care pretinzand ca nu am voie sa trag mai mult de 750 kg cu categoria B m-a luat la serviciul auto de circulatie de pe raza judetului in care am fost oprit, acolo incepand procedura intocmirii dosarului penal.

 

Dupa ce s-a chinuit cca 1 ora sa completeze catamai dosarul + copii dupa acte si alte nebuneli a fost chemat de un superior de-al sau si, ce au discutat ei acolo nu stiu, dar a coborat dupa cca 30 minute, a rupt toate hartiile completate si m-a dus inapoi la locul unde lasasem masina, spunandu-mi ca sunt la limita si nu are ce-mi face...

 

Problema este destul de delicata, fiecare isi da cu parerea, unii politisti zic ca am voie altii zic ca nu. Nimeni nu este in stare sa dea un raspuns concret, cu un articol din lege unde sa scrie clar ca nu ai voie cu categoria B sa ai remorca cu MTM mai mare de 750 kg

 

Cu stima, Sorin Marinescu

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Avea dreptate reprezentantul ala al legii, cind te mai intilnesti cu el sa ii spui "sarut mina boierule!".

Problema ta nu e ca remorca are peste 750 kg ci ca masa maxima autorizata a remorcii (1300 kg) e mai mare decit masa proprie a autovehiculului tragator (1250 kg).

Vezi articolul 30 din regulamentul de aplicare a OUG 195

 

b) CATEGORIA B:
1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca, a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

http://www.legislatia-rutiera.ro/regulament-de-aplicare-a-ordonantei-de-urgenta/#cap2

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

@ d2134

 

Te-ai grabit in afirmatii. Conform codului rutier in vigoare, cod pe care tu nu l-ai citit. Colegul conducea legal acel ansamblu.

 

 

"

f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg; 
 
 
Modificat de bogdan2
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Ce ne induce in eroare este ca nu stim daca remorca avea sau nu sistem de franare. Daca avea atunci colegul era legal; daca nu avea atunci era in culpa.

O zi buna tuturor.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!