Jump to content

Masina noua de afara sau din tara


Not_used_calin
 Share

Postare recomandată

Not_used_calin

Salut,

 

As vrea sa ne dam cu parerea asupra unui lucru:

 

In ce credeti sa se regasesc diferentele de pret ale aceluiasi model, dar pe piete diferite? Marja de profit? Transport? Dotari? Calitate? Altceva?

 

Pentru deschidere, va propun analiza urmatoarelor date:

Octavia 3, Elegance, 1.6 TDI CR DPF preturi gasite pe net:

- ROMANIA - 19.353 eur;

- IRLANDA - 26.095 eur - http://www.skoda.ie/brochures/Documents/NEW%20OCTAVIA%20PRICE%20LIST%20%20without%201.8%20TSI%20(1).pdf

- GERMANIA - 24.560 eur - http://www.skoda.de/index.php?e=348-9-5-9

- FRANTA - 26.190 eur - http://www.skoda.fr/configurateur/configurateur.php

- MOLDOVA - 18.100 eur - cu 6 trepte!! - http://www.skoda.md/sales/fleet/Documents/Lista%20de%20preturi%20Noua%20%C5%A0KODA%20Octavia.pdf

- UNGARIA - aprox. 20.077 eur - http://www.skoda.hu/

 

...lista poate continua...

 

NOTA: am observat ca sunt diferente in ceea ce priveste dotarile incluse pe diferitele nivele de echipare, dar nu par sa justifice ecartul de pret asa de mare (in unele cazuri).

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

Stiu si modelul pe care vreau sa-l iau...

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Poate n-ai inteles intrebarea: CARE-I SCOPUL ACESTUI VERSUS?

 

Topicul mai ramane putin deschis sa vedem cum evolueaza discutia, insa parerea mea e ca vorbim despre nimic. Adica, de ce comparam masini cu volan pe dreapta cu alea cu volan pe stanga, de ce ne intereseaza cat costa o Skoda in Moldova si in Franta? Marja de profit a dealerului e o chestie pe care n-o poti controla, deci nu ne intereseaza, diferentele de pret mai vin din TVA diferita, politica de impozitare ce difera si ea de la stat la stat, de strategia de pozitionare a marcii pe piata in functie de statistici de vanzare...

 

Repet: nu vad rostul acestui topic, insa il putem lasa deschis o vreme.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

@Bwwlan

 

Scopul este urmatorul: vreau sa iau masina. O fi oare rentabil sa o aduc din Moldova sau Bulgaria? Daca este, nu cumva ma frig la calitate?

 

Fa cum doresti. Inchide-l dc vrei. Mie mi se pare o dezbatere destul de pertinenta.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Mie mi se pare interesanta discutia.

Nici nu aveam idee ca in Moldova poate fi mai ieftina o masina de noua.

Cred ca e util pentru cine vrea masina noua sa stie ca nu e musai sa o cumpere de la dealarii din tara si sa fie informati privitor la diferente.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

Ca sa "condimentam" putin discutia, va propun introducerea catorva elemente:

 

- TVA tara de unde se cumpara (UE);

- vama Romania;

- TVA Romania;

- inmatriculare Romania.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

am citit ( cred ca aici pe forum) ca la iesirea din fabrica fiecare masina este testata si in functie de rezultat este trimisa la vanzare pt export sau piata interna. Adica,cele slabe-componente neconforme- sunt exportate in europa de est, cele mai bune sunt livrate in Franta, Germania etc.

 A fost un caz in care cineva de la noi si-a luat un Golf nou de aici dar cam....stramb...a verificat VIN in Germania si a constatat ca la iesirea din fabrica o catalogasera : Doar pt export in Romania, neconforma cu calitatea.....

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Asta daca iei de pe stoc... Dar cu alea la comanda cum ramane ? Fac 3-4 bucati identice si pe aia neconforma ti-o trimite tie sau cum ?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Exista diferente de calitate si de dotari la masinile produse pentru Germania sau alte tari fata de Romania, Bulgaria, Moldova si altii asemenea. Daca ai timp, cere cotatii de pret de la dealerii din Germania. Am sa iti dau un exemplu: Am cumparat in trecut o Octavia Combi 2001 de provenienta Germania. Desi era Ambiente, avea dotari mult mai bune decat modelele superioare facute pentru Romania, un prieten a cumparat in 2003 aceeasi masina noua din Ro si nu avea frana pe disc in spate (ci tambure), plus multe alte lipsuri deranjante. In plus , eu am vandut masina la 280.000 km, fara sa bag un ban in reparatii (doar compresorul de clima mi-a picat in 3 ani), ci doar intretinere. Cealalta a cam trecut pe la garanţii (calorifer infundat, chiulasa), si asta in conditiile in care omul se pricepea si o intretinea corespunzator

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

Bun, spuneti ca sunt diferente calitative, functie de piete - pot fi de acord cu ideea asta. Este in concordanta cu ceea ce ne-am obisnuit noi, romanii, de-a lungul acestor ani. Stiti, povestea aia cu groapa de gunoi...

Diferente intre dotari - asta e evident. Exista informatia asta chiar in site-urile pe care le-am postat. In Irlanda (e un exemplu, nu-mi sariti in cap) da roti 7JX17" si multe altele in plus fata de ACELASI Elegance de la noi.

Totusi, daca am vrea sa achizitionam de afara, ar trebui sa ne punem macar problema TVA-ului. Adik, ceva legislatie de achizitii intracomunitare, TVA intracomunitar - stie cineva pe forum? Sa nu platim TVA-ul de 2 ori - si la noi si la ei.

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

O oferta buna ar fi o masina de showroom din afara sau ramasa pe stoc care sa se potriveasca cu pretentiile tale. TVA-ul intracomunitar se recupereaza daca cumperi de la un dealer serios

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

@ Valeriu

 

Asa stiam si eu, ca nu se plateste de 2 ori. Trebuie sa mai citesc exact in codul fiscal - e de vazut pe care il platesti: al lor sau al nostru, ca sunt cote diferite. Dar, a facut cineva de pe forum asa ceva de la A la Z? Cumparat de afara de noua masina si inmatriculata la noi?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

Am gasit in Codul Fiscal urmatoarele (va rog, toate informatiile sa le tratati cu o minima rezerva, in sensul ca nu stiu cat de actualizate sunt sau cat de buna e sursa):

 

"ART.147^2 Rambursarea taxei către persoane impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România şi rambursarea TVA de către alte state membre către persoane impozabile stabilite în România

(...)

(2) Persoana impozabilă stabilită în România poate beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri şi achiziţii de bunuri/servicii efectuate în alt stat membru, în condiţiile prevăzute în norme.

(...)

Norme metodologice:

"

ART. 147^2 d)

52. (1) Pentru a avea dreptul la rambursare, persoana impozabilă stabilită în România, neînregistrată şi care nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA, prevăzută la art. 147^2 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, va îndeplini următoarele obligaţii:

a) va depune la organele fiscale competente o cerere pe modelul stabilit de Ministerul Finanţelor Publice;

b) va anexa toate facturile şi - după caz - documentele de import în original, sau orice alt document care să evidenţieze taxa datorată sau achitată de această persoană pentru achiziţiile efectuate pentru care se solicită rambursarea;

c) va prezenta documente din care să rezulte că taxa prevăzută la lit. b) este aferentă operaţiunilor ce dau drept de deducere a taxei în condiţiile art. 145 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

(2) Rambursarea se efectuează în termenul prevăzut de normele procedurale în vigoare, care începe să curgă de la data depunerii cererii şi a tuturor documentelor menţionate la alin. (1) lit. b) la organele fiscale competente. Rambursarea se va efectua în lei într-un cont din România indicat de persoana prevăzută la alin. (1) şi orice comisioane bancare vor cădea în sarcina solicitantului.

(3) Organele fiscale competente vor marca documentaţia anexată, la cererea de rambursare pentru a împiedica utilizarea acestora pentru o altă cerere şi vor returna aceste documente solicitantului.

(4) În cazul în care rambursarea este respinsă parţial sau în totalitate, organele fiscale competente vor prezenta motivele respingerii cererii. Decizia poate fi contestată potrivit prevederilor legale în vigoare din România."

 

Sursa: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2013.htm#n147e2d

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Si pana la urma ca este scopul acestui thread ???

Sa te convingem pe tine de unde sa iti iei masina ???

Daca ne-am deschide fiecare cate un thread cand ne cumparam masina ....ce ar iesi pe forum asta ???

 

Din cate vad ai destule informatii pretioase, nu ii vad rostul efectiv al acestui subiect.

Dupa cum spunea si Bwlan ai niste comparatii ciudate "volan pe stanga VS volan pe dreapta" ...

 

Complecteaza te rog si datele de profil ca cica asa e frumos !!!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

@ionut_slatina

@Bwwlan

 

O informatie pretioasa ar fi fost sa vina cineva cu un caz concret de achizitie masina noua de afara si sa ne zica pasii parcusi prin birocratia romaneasca. Legea e frumoasa, dar aplicarea ei este si mai si...

Oricum, din punctul meu de vedere, daca n-avem pe cineva care sa fi facut asa ceva, n-are rost sa mai tineti acest topic deschis. Se pare ca a fost o problema mare de la bun inceput cu acest subiect. N-am inteles de ce. Nu pentru asta se presupune ca exista acest forum - sa discutam intre noi si sa ne sfatuim, sa ne impartasim experientele? Sau cumva poarta interesele UNORA?

Suntem in UE, putem sa ne "miscam", exista cadrul legislativ si, daca exista feelingul ca suntem tratati ca mana a 3-a, de ce sa nu cautam ceva mai bun? Forum-ul asta trebuie sa fie ceva LOCAL?

 

Cat despre datele de profil, am accesat acest forum cu multi ani in urma - cand mi-am luat skoditza HTP - si m-am bucurat de sfaturi din partea tuturor (le multumesc pe aceasta cale), dar NIMENI NICIODATA nu s-a legat de datele de profil. Ce vrei sa stii - cand sa-mi trimiti bomboane?

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

De ce crezi ca difera procedura de inmatriculare atunci cand este vb de o masina noua, in comparatie cu un sh, toate din UE?

Este fix acelasi lucru!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

@D@ny

 

1. Nu am inmatriculat o masina SH din UE, ca sa stiu ce se cere.

2. Recuperarea TVA-ului e o problema pana si pentru firme, daramite pentru o persoana fizica. Aici e buna experienta altora. Ce si cum...

 

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru treaba asta sunt destule topic-uri pe forum! Nu trebuie sa dezbatem pentru fiecare user in parte problemele legislative!

Ca persoana fizica ce TVA sa recuperezi? Nu recuperezi nimic!

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Eu mi-am luat masina din Romania cu toate ca locuiesc de multi ani in Germania. Motivul principal a fost pretul, daca o luam din Germania plateam ca. 20% mai mult.

In general, in tarile sarace preturile sunt mai mici (vezi Romania si Moldova in preturile tale), VAG isi reduce profitul la minim doar pentru a ramane prezenta pe aceasta piata. Tu cum probabil locuiesti in Romania, nu prea merita sa o cumperi din Moldova, diferenta de pret nu justifica efortul (printre altele, va trebui sa gasesti un dealer acolo care sa-ti vanda fara TVA-ul moldovean, ca sa nu-l platesti de 2 ori.)

 

Si ca sa nu scriu prea mult pe aici (vad ca multi considera threadul inutil), vezi mai multe aici: http://vwforum.ro/topic/81702-passat-b7-diferente-romania-germania/

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Administrator
Orice membru poate obtine una din functiile de mai sus daca se remarca în mod pozitiv pe o perioada îndelungata si implicarea sa în forum este însemnata. 

La inscrierea pe forum, completarea campului "Oras" este obligatorie. Aceeasi obligatie revine si membrilor deja inscrisi. Refuzul completarii acestui camp, duce la invalidarea cererii de inscriere, sau, in cazul celor inscrisi, la interzicerea accesului pe forum, pana la rezolvarea problemei

Nu este un moft pe care ti-l spune unul si altul... Rog remediaza

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

<OT> Si cum ramane cu cei (multi!) care nu mai sunt in tara dar care sunt obligati de formular sa introduca un oras din Romania? ;) </OT>

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Not_used_calin

Pentru treaba asta sunt destule topic-uri pe forum! Nu trebuie sa dezbatem pentru fiecare user in parte problemele legislative!

Ca persoana fizica ce TVA sa recuperezi? Nu recuperezi nimic!

 

 

Dany, poate ca ar trebui sa mai dezbati probleme legislative din cand in cand. Ai extrasul din legislatie chiar in acest topic - o persoana fizica din UE POATE sa-si recupereze TVA-ul.

 

Voi asa sunteti combativi de fel cu membrii forumului sau am nimerit in tabara dealer-ilor?

 

Forumul asta se presupune sa reprezinte interesele celor cu masini: care urmeaza sa le cumpere sau care le-au cumparat si au diferite probleme.

 

CE E CU VOI???

Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

  • Administrator

Cu minimele mele cunostinte de CodFiscal, ma indoiesc ca persoana impozabila = persoana fizica (generic)... cel mult PFA

Rog mai documenteaza-te pentru ca sunt convins ca esti in eroare - link

 

Asta cu tabara dealerilor n-am gustat-o, mi se pare o rautate gratuita

 

Forumul asta este (si ne laudam cu asta) printre cele mai obiective comunitati de pasionati de masini, cu bune si rele. Scopul este cum spuneai si tu ajutorul reciproc insa cand avem o baza, iar in cazul de fata, tot nu reusesc sa inteleg scopul palpabil al acestui topic... 

Ca pareri gasesti peste tot, doar suntem romani :), noi am inventat radio-shantzul

 

LE: multumesc pt update-ul de profil. Este mai bine asa

 

dinu_s, revin cu un raspuns la problema ridicata de tine

Modificat de dudu
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

N-are nimeni dreptate. TVA-ul nu se recupereaza, pentru ca nu se plateste ;)

Trebuie numai sa gasesti un dealer dispus sa-ti vanda masina fara sa-ti perceapa TVA-ul, iar aici e problema cea mare: e destul de complicat sa justifice apoi statului ca a vandut fara TVA, pentru ca statul vrea sa-si primeasca partea. De aceea multi dealeri prefera sa refuze sa-ti vada masina ca sa evite complicatiile cu TVA-ul.

 

In cazul meu, n-am platit tva-ul romanesc de 24%, ci doar pe cel german, de 19%. A fost greu sa gasesc dealer sa-mi vanda fara tva, cu toate ca vanzarile anuale ale VAG in romania sunt infime pentru o tara asa de mare....pentru toate marcile si modelele concernului insumeaza doar un amarat de vreo 3000 (trei mii!) de masini pe an. La vanzarile astea, ar trebui sa te roage sa cumperi....

 

@dudu: da, merci, ar fi de folos....

Modificat de dinu_s
Link către comentariu
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
 Share

  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Create New...

 Functionarea acestui site este sustinuta de cele cateva bannere afisate intre posturi. Ar fi o placere pentru noi daca ar fi adaugat site-ul nostru in lista de exceptii ad-block in browserul tau. Promitem si veti vedea ca nu avem reclame intruzive si nici deranjante (nimic cu sunet,video sau all-screen). Multumim!